Кръвните протеини при диабетици са свързани с по-бавна прогресия на бъбречното заболяване

Submitted by Александър Радев on Вт., 07/06/2021 - 17:51
Кръвните протеини при диабетици са свързани с по-бавна прогресия на бъбречното заболяване

По време на проучването на 358 диабетици, изследователите свързват 3 протеина в кръвта с по-бавно прогресиране на прогресивна бъбречна недостатъчност и диабетно бъбречно заболяване.

Резултатите, получени от екип от учени от Американската асоциация за напредък на науката, показват, че протеините могат да помогнат на изследователите да разкрие диабетици, най-изложени на риск от увреждане на бъбреците, което потенциално ще позволи за по-ранните намеса и лечение.

Въпреки напредъка в контрола на кръвната захар и бъбречната терапия, пациентите с диабет тип 1 или тип 2 все още са изправени пред висок риск от диабетно бъбречно заболяване. Това състояние може в крайна сметка да прогресира до крайния стадий на бъбречно заболяване, но при някои пациенти намаляването на бъбречната функция е по-бавно, отколкото при други.

През последните години учените се съсредоточиха върху разбирането защо някои хора напредват по-бавно и дали могат да съдържат протеини, които предпазват бъбреците от последиците от диабета.

Като част от проучването на бъбреците на Джослин, Д-р Дом и др.наблюдават две групи пациенти с диабет тип 1 или 2 и различна степен на диабетно бъбречно заболяване (общо 358 души) за период от 7 до 15 години.

Чрез анализиране на повече от 1000 протеина в кръвната плазма на пациентите изследователите установиха, че пациентите, които бавно напредват, имат повече протеини ANGPT1, TNFSF12 и FGF20.

Екипът потвърди тази защитна връзка в независима група от 294 диабетици от тип 1; те също установиха, че нивата на FGF20 са повишени при здрави родители на диабетици от тип 1, които не са имали бъбречни усложнения. Ако бъде потвърдено в по - големи проучвания, това откритие "може да има дълбоко значение в бъдещите проучвания детерминанта на прогресивното намаляване на бъбречната функция при [диабет тип 1]", казаха авторите.

Те обаче предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди причинно-следствената връзка между тези 3 протеини и защитата срещу диабетно бъбречно заболяване.