Хормоните и хранителните разстройства влияят върху здравето на жените

Submitted by Диана Динкова on Нед., 07/11/2021 - 06:14
Хормоните и хранителните разстройства влияят върху здравето на жените

Хормоните оказват голямо влияние върху нашето здраве, емоции и общо благосъстояние. Изследователите са работили по различни проекти, за да разберат ефекта на различните хормони върху нашето здраве. Хормоните също имат значителен ефект върху хранителните разстройства. Хранителните разстройства са свързани със затлъстяването и в някои случаи с анорексия. Тази статия ще обсъди ефектите на репродуктивните хормони естроген и прогестерон, както и на хормоните на апетита лептин и грелин при жените.

РЕПРОДУКТИВНИ ХОРМОНИ

Репродуктивните хормони засягат човешкото поведение по организационно-активиращ начин. Организационните ефекти възникват чрез формирането на растежа и структурата на невронните вериги в процеса на развитие. Най-ранните данни за връзка между эстрадиолом (основният хормон на базата на естроген) и хранително поведение, показват, че при животни, подложени на оофоректомия, се наблюдава значително увеличение на консумацията на храни, размер на хранене и тегло, които бяха премахнати при въвеждането на естрадиол. Естрадиолът има инхибиращ ефект върху приема на храна.

За разлика от това, прогестеронът (основният прогестогенен стероид) няма пряк ефект върху хранителното поведение: при животни, подложени на овариектомия, няма промяна в приема на храна, когато се прилага прогестерон.

Съществуват и значителни връзки между концентрацията на хормони и симптомите на хранително разстройство. При жени с булимия нервоза (BN) поведението, свързано с преяждане и пречистване, се увеличава с намаляване на концентрацията на естрадиол.

Що се отнася до прогестерона, жените с булимия нервоза имат положителна връзка с преяждането. Прогестеронът също има непряк ефект върху симптомите на Ед, ако се разглежда едновременно в присъствието на естрадиол: емоционалното хранене се засилва, когато нивата на прогестерон и естрадиол се повишават.

Естрадиолът може да бъде свързан със затлъстяването непряко чрез хранително поведение и чрез пряко въздействие върху затлъстяването. Прегледът на литературата показва, че нивата на естроген са по-високи при жените, които не са затлъстели, в сравнение с жените, които са затлъстели в пременопауза, както и връзката между намаляването на нивата на естроген по време на менопаузата и увеличаването на общото затлъстяване.

Що се отнася до прогестерон, модели върху животни показват, че прогестеронът взаимодейства с естроген, което води до затлъстяване, така че въвеждането на прогестерон отменяне на метаболитни ефекти на естрогена, намаляване на способността за углеводному и липидния метаболизъм.

Прогестеронът играе предимно умерена роля, така че повишаването на нивата на прогестерона може да противодейства на защитния ефект от повишаването на нивата на естрадиола.

Прогестеронът допълнително ограничава метаболитните възможности, увеличавайки вероятността от затлъстяване.

ХОРМОНИ НА АПЕТИТА
Лептин

Лептинът е подтискащ апетита, който регулира чувството за ситост и увеличава консумацията на енергия. След хранене секрецията на лептин се увеличава, сигнализирайки за ситост. Концентрацията на лептин е по-ниска при тези с анорексия нервоза и булимия нервоза в сравнение със здравите контролни групи. Едно обяснение за намаляването на нивата на лептин при анорексия нервоза е директната връзка между лептина и индекса на телесна маса (ИТМ).

Що се отнася до нервна булимия, по-ниски нива на лептин може да допринесе за преяждане и намаляване на скоростта на метаболизма, докато при деца и юноши, които имат епизоди на загуба на контрол по време на хранене, нивото на лептин гладно по-висока, отколкото при тези, който не го прави.

хранителните разстройства

Затлъстяване
 

Затлъстелите юноши имат по-високи нива на лептин в сравнение с тийнейджърите, които не са затлъстели. Въпреки ефекта на лептина върху намаляването на приема на калории и увеличаването на енергийните разходи, повишените нива на лептин не предотвратяват прогресията на затлъстяването. Следователно се смята, че затлъстяването е отчасти резултат от резистентност към лептин. Например, високо ниво на лептин при деца с повишен риск от затлъстяване при възрастни (т.е. детето е с наднормено тегло и/или техните родители са с наднормено тегло) прогнозира увеличаване на теглото в бъдеще.
 

Повече Ресурси

Хормонален дисбаланс при жените

7 вида хормонален дисбаланс

11 симптома за хормонален дисбаланс при жените

Как да укротим хормоните на глада?

Грелин и лептин в баланс

 

Грелин

Грелинът действа като стимулант на апетита и се повишава преди хранене, намалява чувството за ситост, увеличава приема на калории и намалява след хранене при здрави възрастни. Обратно, някои данни показват, че нивата на грелин при децата остават стабилни в отговор на приема на храна, докато други показват намаляване на нивата на грелин след хранене, като остават непроменени през следващите два часа.

Хранителни разстройства при подрастващи жени с анорексия нервоза, нивата на грелин са значително по-високи, отколкото при здрави индивиди от контролната група. Това може да се дължи както на зависимостта на грелин от енергийните запаси, така и на хранителния статус, тъй като нивата на грелин обикновено се нормализират след възстановяване на телесното тегло.
 

Затлъстяване

При деца и възрастни, страдащи от затлъстяване, концентрацията на грелин е намалена в сравнение с тези, които не са затлъстели. Особено при затлъстели деца това намаление на грелина продължава след загуба на тегло. По този начин ниските нива на грелин могат да играят защитна роля при затлъстяването—и обратно, високите нива могат да повишат риска.

Приблизително 50% от телесното тегло на възрастен се набира по време на пубертета между детството и юношеството. По време на пубертета момичетата имат повишен процент телесни мазнини и мастна маса, дължащи се на взаимодействието между естрадиола и растежните хормони. Освен това се смята, че увеличаването и преразпределението на мастната тъкан се дължи на повишения естроген. По този начин времето на пубертета може да бъде от съществено значение за развитието на затлъстяването.

Още Ресурси

Хормоните на глада ЛЕПТИН и ГРЕЛИН

Хранителни разстройства. Анорексия. - Хил Клиник

Хранителни разстройства - NLPtherapy.bg

Хранителни разстройства - Петя Кръстева

Нов инструмент за оценка на хранителни разстройства

Хранителни разстройства - ThetaHealing

Хранителните разстройства при момичетата

Психологическа помощ при анорексия и булимия

Кои са най-честите хранителни разстройства