Мускулните релаксанти са до голяма степен неефективни при болки в гърба: проучване

Submitted by Диана Динкова on Вт., 07/08/2021 - 11:31
Мускулните релаксанти са до голяма степен неефективни при болки в гърба: проучване

Според ново проучване мускулните релаксанти са до голяма степен неефективни при болки в гърба, въпреки че са широко предписани за това заболяване. Резултатите от проучването показват, че мускулните релаксанти могат да намалят болката в краткосрочен план, но ефектът е твърде малък, за да се счита за клинично значим и има повишен риск от странични ефекти.

Но изследователите подчертаха, че достоверността на доказателствата е малка и заявиха, че са необходими спешни големи проучвания за справяне с несигурността, свързана с употребата на тези лекарства за болки в гърба.

Болка в гърба, причинена от херния дискове

Дисковите хернии са по-чести в долната част на гърба, но понякога могат да се появят и в горната част на гърба.
Дисковете са меки, еластични възглавници между всеки прешлен. Херния дискове се появяват, когато парче от тази възглавница пробива и оказва натиск върху гръбначния стълб.
Дори лек натиск може да доведе до значителна болка в средата на гърба, както и до други симптоми, включително изтръпване или слабост в ръцете или краката.
Повечето хора не се нуждаят от операция за херния дискове и се възстановяват с почивка или приемане на противовъзпалителни лекарства.
Болката в долната част на гърба е глобален проблем за общественото здраве, а мускулните релаксанти (широк клас лекарства, които включват спазмолитици и спазмолитици без бензодиазепини) обикновено се предписват за лечение.

Резултатите от проучването са публикувани в списанието "The BMJ".

Например, през 2020 г.броят на рецептите в Англия надхвърли 1,3 милиона, а в САЩ-над 30 милиона. В световен мащаб обаче препоръките за клинична практика съдържат противоречиви насоки за тяхното прилагане.

Притиснат нерв

Херния диск може да се изплъзне достатъчно далеч, за да изтласка близкия нерв. Притискането на нерв в средната част на гърба може да доведе до:
* изтръпване и болка в ръцете или краката
* проблеми с контрола на уринирането
* слабост или загуба на контрол в краката
Когато нервното притискане се дължи на херния диск, лечението е подобно на лечението на херния диск. Притиснатият нерв обикновено не се нуждае от операция, въпреки че в някои случаи лекарите могат да препоръчат инжектиране на гръбначни стероиди.

За да се справят с този проблем, изследователи в Австралия са изследвали ефективността, приемливостта и безопасността на мускулните релаксанти в сравнение с плацебо, рутинно лечение или липса на лечение при възрастни с неспецифична болка в долната част на гърба.

Те прегледаха и извършиха подробен анализ на данните от 31 рандомизирано контролирано проучване, включващо повече от 6500 участници, публикувано преди февруари 2021 г.

Тестовете бяха с различно качество, но изследователите успяха да оценят валидността на доказателствата, използвайки призната система за оценка.

Те установяват разлика от най - малко 10 точки по скала от 0 до 100 точки, така че болката и увреждането да са най-малкият клинично важен ефект-праговата стойност, използвана в други проучвания за болка в долната част на гърба.

Много ниски надеждни данни показват, че спазмолитичните лекарства, които не съдържат бензодиазепин, могат да намалят интензивността на болката с две седмици или по-малко при пациенти с остра болка в долната част на гърба в сравнение с контрола. Но този ефект е малък - по-малко от 8 точки по скала от 0 до 100 точки-и не съответства на общоприетите прагове за клинична значимост.

Спазмолитиците, които не съдържат бензодиазепини, практически нямат ефект върху интензивността на болката в продължение на 3 до 13 седмици или инвалидизация по време на всички периоди на наблюдение.

Данни с ниска и много ниска степен на доверие също така показват, че спазмолитици, не съдържащи бензодиазепини, могат да повишат риска от нежелани ефекти (обикновено виене на свят, сънливост, главоболие и гадене) и могат почти не се отрази на прекратяване на лечението, в сравнение с контрола.

Нито едно проучване не оценява ефекта на мускулните релаксанти върху дългосрочните резултати.

Въпреки че този анализ е основан на най-добрите налични доказателства, изследователите признават някои ограничения и заявиха, че скромен общ ефект все още може да означава, че някои, но не всички хора получават стоящи полза.

Те обаче подчертаха, че ниската или много ниската валидност на доказателствата не позволява да се направят твърди препоръки.

"Ние ще насърчи клиницисти обсъждат тази несигурност в ефективността и безопасността на мускулен релаксант с пациентите, като споделя информация за възможностите за получаване на задачата полза за намаляване на болката, но повишен риск за възникване несериозно странични ефекти, за да им позволи да вземат информирани решения относно лечението",-написали са те.

"Спешно са необходими големи, висококачествени плацебо-контролирани проучвания, за да се премахне несигурността относно ефективността и безопасността на мускулните релаксанти при болки в гърба", заключават те.

Прекомерно използване на мускулите

Прекомерното използване на мускулите на гърба е друга често срещана причина за болки в горната част на гърба. Това обикновено се дължи на повтарянето на едни и същи движения с течение на времето.
Класически пример за това как се случва това е бейзболен питчър, който прави подобно движение всеки път, когато сервира, което често може да повлияе на рамото му.
Други повтарящи се дейности могат да причинят подобна болка. Например, някой, който трябва да прави едно и също движение през целия ден или да повдига предмети над главата си през деня, може да започне да изпитва мускулно дразнене, стягане или напрежение. Това може да се превърне в хронична болка, ако пренебрегне тези признаци.
Лечението на прекомерната употреба на мускулите обикновено започва с почивка на района, както и използването на топлина или ледени пакети за подобряване на кръвообращението в мускулните тъкани. Това може да помогне да се намерят начини да се избегне повторно движение, където е възможно, или да се правят почивки между дейностите.

Повече Ресурси

Упражнения при болки в гърба

Упражнения при болки в гърба (YouTube)

Бременност и болки в гърба

Причина за болки в гърба

МАТРАК ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА И КРЪСТА